Projekt dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie VI”
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez
Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Lokalnej Organizacji Grantowej
Stowarzyszenie Kaczawskie w Mściwojowie
MENU:
Główne działania
projektu |
Harmonogram spotkań
| Artykuły |
Kulinaria
PRZEPISY KULINARNE
Przed nami kolejne spotkanie kulinarne. Tym razem swój
rodzinny sekret zdradziła nam Pani Edyta Jodłowska. Oto przepis na piernik
świąteczny, który może zagościć również na Państwa stole. W role młodych
cukierników wcielili się Daria i Hubert Jodłowscy, którzy krok po kroku
zdradzą przepis na swoje ulubione ciasto.
125 g margaryny „ Kasia”
150 g cukru
3 jajka
250 g miodu
340 g mąki
Mocny napar kawy rozpuszczalnej ( 3 łyżki kawy na 220 ml wody )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ paczki przyprawy do piernika
Po 1 łyżeczce goździków, cynamonu, imbiru.
Bakalie ( rodzynki, orzechy )
- margarynę, cukier, żółtka utrzeć na pulchną masę mikserem
- miód stopić z przyprawami i z wywarem z kawy
- przestygnięty płyn dodać do ucieranej masy i stopniowo dodawać mąkę
wymieszaną z sodą, wyrabiać ok.3-4 min.
- białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z ciastem
- przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułkom tartą formy na keksa.
Piec ok. 45 min. w temp.180 - 200°C.
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
[Galeria
zdjęć]
dodano: 19.12.2008
Świąteczną Tajemnicę kulinarną zdradziła rodzina Państwa Piela z Wądroża
Wielkiego
Swój świąteczny przepis na smakowite krokiety świąteczne zdradziła nam rodzina
Państwa Piela, a w kuchni tym razem nie królowała kobieta tylko mężczyzna. Syn
Pani Joanny Piela - Paweł. Mamy nadzieję, że przyszły mistrz kuchni.
Składniki
Ciasto naleśnikowe:
0,5 litra mleka
0,5 szkl. Wody mineralnej gazowanej
3 szkl. Mąki pszennej
Sól
Olej do smażenia
2 jajka
Farsz
1 kg kapusty kiszonej
2 garści grzybów suszonych ( najlepiej prawdziwków)
1 cebula
Przyprawy
Sposób przyrządzania
Przyrządzić ciasto naleśnikowe i usmażyć cienkie naleśniki
Kapustę wypłukać i ugotować. Grzyby namoczyć i ugotować. Na patelni rozgrzać
olej, zeszklić cebulę, dołożyć ugotowane i zmielone grzyby i kapustę. Całość
podsmażyć, przyprawić do smaku. Na naleśnikach układać farsz i zwinąć.
Obtoczyć w jajku oraz bułce tartej, podpiec w piekarniku lub na patelni.
Podawać z bożonarodzeniowym barszczem.
Smacznego
[Galeria
zdjęć]
dodano: 10.12.2008
Tajniki cukiernictwa już odkryte
Uczestnicy zajęć realizowanych w ramach projektu Działaj Lokalnie poznali już
tajniki sztuki kulinarnej, przygotowując z pomocą swoich rodziców i aktywnych
mieszkańców wsi świąteczne ciasteczka. Zabawy podczas pieczenia było mnóstwo.
Nawet chłopcy wyrywali sobie stolnice i wałki do ciasta . Ciasteczka miały być
ozdobą świątecznego stołu i choinki. Niestety, apetyty naszych dzieci były tak
ogromne, że pozostały jedynie okruszki po pysznych wypiekach
A oto nasz przepis, podpowiedziany przez Panią Elżbietę Fronczek
Składniki
Kostka masła lub margaryny
4 żółtka
1 całe jajko
Cukier waniliowy
Aromat migdałowy
Szklanka cukru
4 szklanki mąki pszennej
Sposób przyrządzania
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na stolnicy, wyrobić ciasto i
schłodzić w lodówce. Później rozwałkować i wycinać ciasteczka. Rozłożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu udekorować lukrem lub ozdobną posypką.
Smacznego
[Galeria zdjęć]
dodano: 10.12.2008
|